Hooibroei een terugkerend gevaar

In samengepakt hooi en stro kunnen micro-organismen een gistingsproces veroorzaken. Daardoor stijgt de temperatuur en komen er vanaf ongeveer 55°C gassen vrij waardoor het hooi spontaan in brand kan vliegen. In Nederland worden elk jaar agrarische bedrijven getroffen door dit verschijnsel. Soms blijft de schade beperkt tot het hooi zelf, in andere gevallen branden worden schuren of zelfs hele boerderijen door brand verwoest.

Sterke geur

Hooibroei is vooral te herkennen aan een sterke geur die doet denken aan een mengsel van tabak en karamel. De grootse problemen doen zich voor aan het begin van het maaiseizoen. Dat komt doordat het malse jonge gras langer vochtig blijft. Ook de periode na augustus is riskant, omdat de samenstelling van het hooi dan verandert.

Preventie

Een beproefde manier om de risico’s te beperken, is het hooi na het maaien in plastic te verpakken, zodat er geen zuurstof bij kan komen. Daarnaast is het raadzaam om goed te ventileren en te zorgen voor voldoende ruimte rond het opgeslagen hooi en tussen de balen onderling. In algemene zin geldt ook: hoe groter de balen en hoe strakker samengeperst het hooi, des te groter de kans op hooibroei.

Bent u agrariër en vermoedt u dat er bij uw bedrijf hooibroei dreigt? Neem contact op met de Onderlinge, dan kunnen we samen zien of het nodig is de situatie te laten beoordelen door een deskundig inspecteur.